Reflectie (II)

Een Special Purpose Vehicle (SPV) of buitenbalansvehikel is een vennootschap die slechts voor een enkele transactie wordt opgericht en gebruikt. Men spreekt ook wel van SPC (Special Purpose Company) of SPE (Special Purpose Entity). Er kunnen verschillende redenen zijn waarom men een bepaalde transactie of project in een aparte vennootschap wil onderbengen. De reden kan zijn dat men het risico op deze transactie wil isoleren van de andere activa en passiva van het bedrijf. Met deze intro kunnen we creatief zijn, niet enkel risico’s kunnen we hier in opbergen maar ook oplossingen kunnen hieruit geventileerd worden.

Pro memorie

Het idee om afgelopen leningscontracten te collecteren kon gezien worden als een extra middel om geld te creëren, nader beschouwd is dit hetzelfde dan een schuld- en intrestvrije kwantitatieve verruiming. Ondanks de optie technisch denkbaar is, is ze minder praktisch en helemaal niet nodig. Immers, waarom moeilijk maken als het eenvoudig ook kan? Het enige dat we nodig hebben is een consensus om gebruik te maken van een Special Purpose Vehicle (SPV). Finaal, en dat is inderdaad onthutsend, komen we uit bij het reguliere monetaire beleid zoals het openingscitaat op deze website hiervan gewag maakt. Ons beeld hoeft echter geen aanpassingen:

Chicago Plan Revisited (IMF)

Vooraleer het warme wiel opnieuw te willen uitvinden is het raadzaam om op zoek te gaan naar wat anderen reeds onderzocht hebben, op deze manier komen we bij het Chicago Plan Revisited (IMF). Dit rapport bevat elementen zoals in ons beeld weerspiegeld wordt, het plan voorziet namelijk in een aantal structurele wijzigingen en is te herleiden tot een aantal kernpunten/gevolgen:

  • overheden mogen soeverein schuld- en intrestvrij geld drukken
  • drastische verlaging van overheidsschulden
  • drastische verlaging van private schulden
  • eliminatie risico op bankruns
  • betere controle over cycli van hoog- en laag conjunctuur

Diepgaander studie laat een aantal verfijningen toe maar de structurele wijzigingen blijven hetzelfde en/of vormen het speerpunt, zolang we deze niet doorvoeren dan zullen we geteisterd blijven door een beleid dat een democratie onwaardig is. Het is als zeggen dat er in werkelijkheid geen problemen zijn maar ze toch in stand houden, de sociale impact immens. Voorbehoud kan gemaakt worden wanneer mensen niet op de hoogte zijn gesteld van deze mogelijkheden, net zoals diverse plannen niet voldoende begrepen worden om ze correct naar inherente waarde in te schatten. (lees meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s