Dynamiek

Het afleiden van afgelopen schuldbekentenissen naar een reservefonds verschilt in kwalitatieve zin van wat we gewend zijn, om deze reden is deze ingreep als een innovatie te beschouwen. Met deze insteek sluiten we aan op Einstein die stelde dat de mensheid haar problemen niet opgelost zou krijgen met dezelfde manier van denken dat ze veroorzaakt. We gebruiken echter wel hetzelfde systeem maar wijzigen de configuratie op zo een wijze dat een heel ander scenario zich openbaart. Deze dynamiek kunnen we eenvoudig voorstellen.

Heden

Als we het hedendaagse bankensysteem tot z’n essentie herleiden dan komen we tot een verbluffende eenvoud. A priori komt geld uit het spreekwoordelijke ‘niets’, dit geld wordt ingeschreven als een schuld om vervolgens uitgeleend – zelfs vermenigvuldigd – te worden. Op deze manier ontstaat het schuldencomplex met schuldeisers en schuldenaars, wanneer alle schuldenaars hun lening aflossen dan verdwijnt het geld terug in het ‘niets’. Deze dynamiek is makkelijk in een beeld te vangen:

Innovatie

Deze eenvoudige dynamiek is algemeen gekend, mits een kleine wijziging onstaat een heel andere situatie. Bij de aflossing van de schuld wordt normaal gezien de schuldbekentenis vernietigd, in plaats daarvan leiden we ze af naar een reservefonds. Dit reservefonds voegen we toe aan ons beeld, principieel zou er ook rechtstreeks geld (cfr schuld aan niets) kunnen vloeien tussen ‘niets’ en het reservefonds, deze optie laten we vooralsnog buiten beschouwing. Het aangepaste beeld:

Gemakshalve nemen we aan dat overheden voogdij krijgen over dit reservefonds, dit is een optie. Het reservefonds zou immers ook naar banken kunnen gaan of enig andere partij naargelang de besluitvorming. Veel belangrijker is hoe dit geld aangewend wordt, verschillende doelen komen hiervoor in aanmerking.

Scenario

In dit scenario nemen we aan dat het reservefonds aan overheden toekomt maar overheden hebben ook schulden, met prioriteit wordt besloten om het fonds hiervoor aan te wenden. Dit brengt ons tot een absurde situatie aangezien finaal – wanneer we deze methode blijven toepassen – de schuldaflossing via het reservefonds terug bij overheden terecht komt. Hoe dan ook, we kunnen het systeem laten lopen tot alle staatsschulden uit het wereldbeeld verdwenen zijn.

Als we de volgorde strikt aanhouden dan zien we dat eerst de staatsschulden drastisch zullen dalen, dit naarmate wel/niet nieuwe schulden worden aangegaan. Hierdoor valt de schulddruk op de bevolking stilaan weg, eenmaal de schulden afgelost zijn dan kan het reservefonds voor andere doeleinden gebruikt worden. Een aantal hebben we in het schema verwerkt, in het bijzonder kijken we naar de besteding aan ‘sociale projecten’ waaronder de bevolking behoort. Op deze manier zien we dat de innovatie een dubbel effect heeft, enerzijds valt de schulddruk weg, anderzijds zijn besparingen – in hoeverre niet gerelateerd aan de schuldenproblematiek – van overheidswege niet meer nodig, integendeel.

Evaluatie

In dit korte bestek hebben we een indicatie gekregen van hoe een minieme fluctuatie tot grootse gevolgen kan leiden, onvergelijkbaar anders dan de realiteit van alledag. In dit scenario hebben we overheden de voogdij gegeven over het reservefonds, niet enkel faciliteert deze ingreep lokale overheden maar is het redelijk om te verwachten dat overheden ook nauwer gaan samenwerken. Op deze manier wordt de sociale cohesie – ver over de landsgrenzen heen – bevorderd. Ergo, zolang het schuldensysteem blijft bestaan in de vorm zoals we het kennen, blijft het reservefonds gevoed worden. Merk hierbij op, het reservefonds hoeft niet onmiddellijk besteed te worden en/of calibratie is aan de orde, hiermee zeggend dat – tenzij dit in de hand gewerkt wordt – het risico op hyperinflatie geen bedreiging vormt. (lees meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s